Problemen op het werk door autisme.

WTA september 2019

In veel beroepen zijn er gevaarlijke werkomstandigheden. In bepaalde beroepen is dat het gebrek aan schone lucht of ondeugdelijke gereedschappen. Voor mensen in kantoorfuncties is dat veelal te veel werk, of stress. Voor een werknemer met autisme is dat verandering. Verandering kan voor een werknemer met autisme leiden tot een gevoel van onveiligheid, of onzekerheid. Dat uit zich soms in weerstand tegen die verandering en daarom ook conflicten op het werk.

In het septembernummer van het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme heb ik een aantal situaties beschreven. Het verdient aanbeveling meer aandacht aan dit probleem te geven. Tegelijkertijd behoort de werknemer met autisme beter beschermd te worden.

1 reactie op “Problemen op het werk door autisme.”

  1. Mensen met (al dan niet gediagnosticeerd) autisme kunnen te maken krijgen met problemen in hun functioneren, die de aanleiding zijn voor een bezoek aan de bedrijfsarts. Soms ontstaan problemen pas na jaren van goed functioneren, bijvoorbeeld als de invulling of de organisatie van het werk verandert, door toegenomen prestatie-eisen of door een groter beroep op sociale vaardigheden. Veel volwassenen met autisme hebben een groot vermogen om te compenseren ontwikkeld waardoor hun autisme lang onopgemerkt kan blijven. De voortdurende compensatie kost veel energie en brengt risico op verzuim en langdurige uitval met zich mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *